Recensie ‘Het laatste contact’

Theatergezelschap Troep schittert in beklemmend drama

Een van de bezoekers van de première van ‘Het laatste contact’, Theone Joostensz, heeft een recensie geschreven over haar kijkervaring.

Zet een groep vreemden van zeer diverse pluimage in dezelfde ruimte, geef ze een gemeenschappelijk probleem en kijk hoe ze met de situatie en met elkaar omgaan. Dat is in het kort het verhaal van het toneelstuk ‘Het laatste contact’. We leren negen mensen kennen die stuk voor stuk wachten op hun geliefden die met het vliegtuig uit New York moeten komen. Een proleterige impresario, een kibbelende opa en oma, een pasgetrouwde jongeman, een blinde vrouw; iedereen heeft zijn of haar reden om vol spanning in die wachtruimte te zitten.
Als blijkt dat het vliegtuig wordt vermist, begint het wachten tussen hoop en vrees. Zijn er overlevenden? En zo ja, wie dan? En wie van de negen wachtenden heeft het meest ‘recht’ om zijn of haar geliefde weer in de armen te kunnen sluiten?
‘Het laatste contact’ is een beklemmend en – tegen wil en dank – actueel drama dat het publiek af en toe ongemakkelijk heen en weer doet schuiven. De goed getimede komische momenten maken het geheel niet te zwaar. Ook mooi om te zien is hoe hoop mensen samenbrengt. Tenminste: voor even, totdat verdriet ze weer uit elkaar drijft. Hopen doe je samen, rouwen alleen.