Wie zijn wij

Troep spelers ……even voorstellen….

1. Wie ben je en hoe lang speel je al toneel
2. Wat is de leukste rol die je tot nu toe hebt gespeeld
3. Wat doe je in het dagelijkse leven
4. Waarom speel je toneel.

1. Gerard van Eerde. Ik speel nu 45 jaar in zo’n 60 producties. Naast Troep ook gastrollen bij andere verenigingen, een tiental eindexamenproducties bij Artez, een aantal productiecursussen e.d. bij het voormalige G.C.A. en in een productie van het Nederlands Historisch Danstheater.
2. Twee rollen springen er voor mij uit.” Op weg naar Tar” en “Beautiful world”. Beide stukken hadden een duidelijke politieke boodschap waarbij ik me zeer betrokken voelde.
3. Ik ben gepensioneerd. En misschien kan onze club best een paar jongere leden gebruiken. Toneel spelen is leuk. Zie vier.
4. Waarom speel je toneel? Tja,

  • Op toneel kan je dingen doen, of iemand zijn, die in het gewone leven verboden, taboe, of onfatsoenkijk zijn. Of die je niet durft. Je leert zelf kennen. Waarom heb ik zo’n moeite dit te spelen. Waar liggen mijn verboden, taboes.
  • Macht uitoefenen. Een zaal plat spelen is macht uitoefenen.
  • IJdelheid. Toneel is toch een ultieme gelegenheid om de aandacht op je te vestigen.
  • Het repetitieproces is uitermate boeiend en interessant. Stel je voor. Je begint met een aantal zinnen op papier en een aantal spelers. Maar wat is het waardoor die componenten tezamen iets worden dat de illusie wekt een reële gebeurtenis in het hier en nu te zijn waardoor toeschouwers gegrepen worden.

1. Ik ben Rob van Oosten en speel sinds de oprichting bij Troep, daarvoor bij D.T.S. in Den Haag.
2. De titelrol in Biederman en de brandstichters en De heer van Pourceaugnac.
3. Gepensioneerd
4. Heel simpel, omdat ik het leuk vind.

1. Ik ben Ton Borsboom en speel sinds 1998 bij Troep. In mijn eerste voorstelling (‘Verf’ van Bert Edelenbosch) speelde ik een man die altijd een jurk draagt en deel uitmaakt van een vrouwenclubje dat wekelijks samen schildert. Jeetje wat was dat spannend. Maar bij Troep is bijna nooit iets gek, dus ik voelde me zelfs in die jurk snel op mijn gemak.  Zo blijf je je grenzen verleggen.
2. Het leukst vond ik mijn rol als Zelfmoordenaar in het gelijknamige stuk van Erdman. Waarom, twijfel, me door alle omringende krachten laten meeslepen, op mijn lijf geschreven. Maar ook even leerzaam. Ik heb er ook knopen door leren doorhakken.
Buiten categorie vond ik de professor die ik speelde in De Les van Ionesco. Pagina’s onzin-monologen moest ik uit mijn hoofd kennen. Zelfs dat vormt je. De Les draait evenals Ionesco’s Kale Zangeres overigens al meer dan 60! jaar in een Parijs theatertje.
3. Tijdens mijn dagelijkse dag run ik vegetarisch eetcafé Enig Alternatief in Arnhem: koken, gastheer, afwassen, alles. Het is –naast toneel spelen – mijn lust en mijn leven. Elke dag wordt ik omringd door klanten met altijd een lekkere energie en daar sloof ik me graag voor uit.
4. Blijkt wel uit bovenstaande.

1. Ik ben Hanneke Krikke. Ik speel sinds 1979  bij Troep.
2. Niet de leukste, maar wel de mooiste rol vind ik die uit “Op weg naar Tar” van Fernando Arrabal. Ik speelde daar een verlamde vrouw in een kinderwagen.
3. M’n man pesten.
4. Ik ben oorspronkelijk op toneel gegaan om mijn verlegenheid te overwinnen en dat is deels gelukt. Vindt het nog steeds leuk, spannend en ontladend.

1. Ik heet Alice Smeenk. Ik speel bij Troep al 25 jaar en geniet nog steeds met volle teugen.
2. Mijn mooiste rol is geweest vorig jaar als Ina in het toneelstuk Kras.
3. In het dagelijkse leven ben ik gewoon huisvrouw en gepensioneerd.
4. Ik speel toneel om dat ik het heerlijk vind om in een andermans jasje te stappen en vooral dat je samen een stuk maakt, en na jaren ga je toch stiekem van elkaar houden en weet je dat je samen een mooi stuk op de planken kan zetten dus vol vertrouwen in elkaar.

1. Anne-Marie Troost, ik speel bij Troep sinds 2001
2. Als zus in het stuk Noorderzon
3. Intercedent bij particulier thuiszorgbureau en verkoop van grafmonumenten (niet bij hetzelfde bedrijf, haha)
4. Heerlijk om in de huid van een ander te kruipen. En het proces om samen met de anderen tot een goede voorstelling te komen!

1. Ik ben Selma Roos en ik speel vanaf 1999 bij Troep.
2. Die van de leerling in ‘De Les’. Vooral alle vermenigvuldigingen die ik ‘gewoon uit het hoofd had geleerd’ zijn me daarvan bijgebleven.
3. Ik ben praktijkondersteuner ouderenzorg in de huisartsenpraktijk in Dieren.
4. Ik vind toneelspelen heerlijk om even mijn dagelijkse beslommeringen te vergeten. Ook kan ik van elke nieuwe rol en elke nieuwe regisseur weer zoveel leren. Dat maakt dat ik altijd met veel plezier meedoe.

1. Ik ben Crista Graafland en ik speel sinds 2012 toneel bij Troep
2. Elke rol komt met nieuwe uitdagingen. de stotterende slager in Fools was wel een hele uitdaging.
3. ik ben verpleegkundige in de ouderenzorg.
4. het is mooi om met elkaar een boeiend stuk op de planken te zetten. In de huid kruipen van een ander en lekker spelen, kijken wat je uit jezelf kunt halen en dan weer met een voldaan gevoel naar huis. Heerlijk.

1. Edwin Ruigrok, geboren in 1962 en woon in Ellecom. Ik speel sinds 2010 bij Troep.
2. Het meest boeiende en leerzame was om de koning van Navarre te spelen in de Liefdeloze Les van Shakespeare. Dat was toen ik 22 was een confronterende ervaring. Leuk was het niet.
3. Ik heb samen met Tineke vier prachtdochters. Ik doe van alles rond religie en conflict in de vredesorganisatie PAX.
4. Toneel geeft me de mogelijkheid om te ontdekken wie ik ben, wat mij beweegt en wat anderen beweegt. In het begin staat een personage vaak ver van me af, maar aan het eind komt hij steeds dichterbij. Pakken doe ik hem nooit helemaal, dat is ook frustrerend. De opvoeringen voor publiek zie ik als een noodzakelijk drukmiddel om goed te repeteren. Het repeteren zelf, het steeds maar weer kauwen op een tekst en het steeds weer anders kunnen zien en voelen van wat een tekst betekent vind ik het meest betoverende van toneelspelen en geeft me een fundamenteel gevoel van vrijheid.

1. Mijn naam is Yvonne Ribbink. Ik ben 56 jaar en heb 2 kinderen. Kim, mijn dochter, speelt ook toneel en mijn zoon Jeroen moet er niets van weten. Mijn vader speelde ook toneel, dus toen ik 4 was stond ik al achter het gordijn naar mijn vader te kijken. Toen ik 16 was begon ik samen met mijn vader toneel te spelen bij een echte toneelvereniging. Sinds 2001 speel ik bij Troep.
2. Mijn leukste rol heb ik samen gespeeld met mijn broertje in een eenakter: IJsberen in een tropische regenwoud. Het was super om met mijn broertje te spelen en het was een stuk met humor, emotie en een verhaal.
3. In het dagelijkse leven ben ik een wervelwind. Ik heb 2 banen, ben mantelzorger voor mijn moeder en help mijn dochter zoveel mogelijk. Ook hebben we een hond die natuurlijk uitgelaten moet worden en dat doe ik dan ook 4x op een dag. Mijn hobby is dus toneel spelen en de tekst leren is dan ook altijd een probleem voor mij. Want waar haal ik de tijd vandaan om te gaan zitten en te leren? Soms denk ik dan ook wel eens waar ben ik aan begonnen? Maar als de generale er is ben ik dat allemaal vergeten.
4. Waarom speel je toneel? Om mensen te vermaken. De spanning of je alles uit een rol kunt halen. Samen iets neer zetten waar je hard voor gewerkt hebt. En voordat je op moet denk je: dit doe ik nooit meer, vind ik dit echt leuk? Maar als het allemaal achter de rug is wil je weer op.

1. Ik ben Teddy van den Berg, 22 jaar oud en ik woon in Zutphen. Ik speel al een tijdje toneel en dit is de 2de keer dat ik mee doe bij Troep, eerder zat ik bij de jongeren groep van Troep, De Bende.

2. De leukste rol die ik heb gehad was in het toneelstuk Fools. Er heerste over het dorp een vloek dat iedereen ‘dom’ bleef, hier speelde ik de dochter van de burgemeester.

3. In het dagelijks leven werk ik als calculator/werkvoorbereider bij SW vastgoedverbetering.

4. Ik speel toneel omdat ik het ten eerste leuk vind, maar ook moeilijk. Een personage jezelf helemaal eigen maken in bijvoorbeeld ongemakkelijke situaties is een mooi proces om door te maken. Lastig om je schaamte aan de kant te zetten, maar het eindresultaat is altijd waar ik het meest trots op ben!